Pogánykő

Egy Ars Magica conventus mindennapjai a XII. századi Magyarországon.

Ják

2013.02.19. 12:00 Donatus a Jerbiton

Vasárnap délelőtt kis családunk Jákra kirándult. Feleségem és én is nagyon szeretjük a jáki templomot, gondoltuk végre kimozdulunk, az idő is kedvező volt. 

Jákon a templomdombon már a XI. században település állt, melynek temploma a Szent Jakab kápolna, ami a mai templommal szemben álló kis körtemplom. Tőle nem messze állt a Ják nemzettség Árpád-kori palotája és lakótornya, a nemzettség birtokközpontja és szálláshelye

A Jákok a Csák nemzettségből szakadhattak ki, akik az Árpád utáni legmagasabb rangú vezértől, Szabolcstól származtak és rokonságban álltak az Árpádokkal.  

 A ma is ismert késő román-kora gótikus templomot 1214-ben kezdték építeni, mikor Ják nembeli Márton comes (az első személy, akit a magyar okmányok nemesként tüntetnek fel) nemzetiségi bencés monostort alapított. A templomot végül 1256-ban szentelték fel Szent György tiszteletére.

Maga a templom uralja a vidéket, már 10-15 km-ről is látható. Háromhajós bazilikás elrendezésű templom.

Bélletes főkapuja gyönyörű. A háromszögű oromzattal lezárt építménybe sokszorosan tagolt, befelé mélyülő kaput tervezett, amely magára a kapura és a szobrokkal díszített homlokfalra oszlik. Mindent elborít a változatos és gazdag díszítés, melyet a geometriai mintákat felhasználó ún. normann díszítőstílus jellemez. Két oldalán egy-egy oroszlán, itt vagy tíz percet töltöttünk, miközben a majd kétéves örökös egyik oroszlántól a másikig rohangált és kiabálta hangosan hogy ÁÁÁÁÁÁÁ. 

Igaz, a templom és a monostor is a jelenlegi játékidőnk (1181) alatt még nem állt, viszont a kápolna, a Jákok palotája igen, maga a nagyhatalmú és gazdagságú nemzettség is játszhat még szerepet a conventus történelmében.

Maga a templom meg nagyon megadja egy Ars Magica modul hangulatát.

Végül képek, az első a körtemplom ablaka, amelyen lehet hogy még a varázslóink is kipislantanak a jövőben, a többi pedig a templomról készült, amit szépen felújítottak az elmúlt pár évben. A képek az indafotón nagyban is megnézhetők, csak még mindig nem tudom, hogy kell rendesen linket beilleszteni.

Ják1.jpg

Ják2.jpg

Ják3.jpg

Ják4.jpg

Ják5.jpg

Ják8.jpg

Ják6.jpg

Ják7.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poganyko.blog.hu/api/trackback/id/tr715091946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása