Pogánykő

Egy Ars Magica conventus mindennapjai a XII. századi Magyarországon.

A conventus közvetlen környéke

2012.04.11. 10:34 Donatus a Jerbiton

Maga a conventus a Kőszegi hegységben a velemi Szent Vid helyén áll, 582 méter magasan.

A hegység kb. 180 négyzetkilométeren terül el, kelet-nyugati irányban, legmagasabb csúcsa 882 méter magas. Forrásban gazdag, sok, 60-100 méter mély szurdokszerű patakvölgye van.

A játék idején vasércet, követ, fát termelnek a hegységben, Bozsoknál aranyat mosnak a patakban. 

 

A conventus helyén valamikor jelentős kelta település terült el, teraszos kialakítása a mai napig látszik. A kelták után a rómaiak is őrtornyot építettek a csúcsra, ahol a Karolingok óta vár állt, mely a hozzá tartozó faluval együtt az Árpád korban a Németújvári család birtoka volt.

A játék idején Velem a conventus egyik faluja, melynek lakói kézművesek és az erdőből élnek, a vár meg maga a conventus. A falun átfolyó patakon malom áll, tőle nem messze kőbánya működik.

 

Pogány első írásos emléke 1279-ben történt villa Pugan formában. Szintén a Németújváriak birtoka, a kőszegi vár szolgálófaluja, de már a rómaiak is szőlőt telepítettek itt. A falu valamikor a középkorban eltűnt, mára neve, mint szőlőhegy él tovább, Kőszegdoroszló részeként. (Itt található az én pincém is) A dűlőben Bacchusszobor töredékét találták.

A játék idején a település még áll, lakói a szőlőből és a hegyből élnek.

 

A hegység legnagyobb és legfontosabb települése Kőszeg. Itt haladt el a Borostyánkő út. (Kis saját emlék, gyerekkoromban a Kálvária dombra vezető egyik dűlőúton római kori pénzt találtunk unokatestvéremmel)

Vára már akkoriban is kettő volt, a Gyöngyös patak mocsarában állt a földvár, illetve fenn, a 605 méter magas csúcson a ma Óház néven ismert felsővár. Első említése 796-ban történt Kunz Guntio Gunzio formában. Nagy Károly krónikása, Einhard is megemlíti, castellum Gintionis néven. Hogy ez az alsó, vagy a felső vár-e, nem tudni. A földvárra már csak a mai elővár formájából lehet következtetni.

A város első magyarországi említése IV. Béla 1248-ban kiadott oklevelében történik „castrum Kuszigh” formában. Új várát egy 1263-ban kelt oklevél említi "novum castrum Kyzug" alakban. Egy 1276-ban kiadott okmányban szerepel első ismert várnagya, "Bullo noster castellanus in Gunz" néven.

A játék idején a városban a földvár áll, bár a város ura a felsővárban lakik. A földváron kívül helyezkedik el maga a település, mely meglehetősen egyszerű, lakói szőlőművesek, a vár kiszolgáló személyzete, valamint kézművesek. Temploma Szent Katalinnak van szentelve.   

 

Az Óház, első írásos emléke Anonymusnál található, Guncil hídjaként említi. Majd Felsővár formában olvasható 1248-ban. A vár 605 méter magasan épült a város fölé. Hatalmas, 20x13-as kőtorony, amelyet fal vesz körül 8x7 méteres kaputoronnyal. (Jelenleg a lakótorony északi részén 20 méter magas kilátó áll)

A játék idején itt él a környék leghatalmasabb földesura, Héder nembeli Péter.

 

Kőszegtől, mely a hegység keleti végpontja, északra indulva, a Gyöngyös patak mentén található Rőt, Rendek és Hámor, mely települések lakói főleg vasfeldolgozással foglalkoznak, majd következik Léka vára, mely a néphit szerint a Templomosoké volt, így a játékban is ők élnek itt. Majd Borostyánkő és Vörösvágás bányászfalvak, Hamvas, Villámos, Lövő, Tarcsa, Gyímót, ezeket határőrző székelyek lakják, és a hegység nyugati pontján Szalónak királyi vára, mellette Miklósfalva.  

Kőszegtől nyugatra, a hegy déli oldalán az első település Pogány, majd Cák,
Szerdahely és Doroszló, itt földművesek élnek, Velem, utána Bozsok, Rohonc, Rumpód, mindhárom településen főleg szőlőművesek laknak, és Szalónak.

 

A falvak közül Borostyánkőn, Hamvason, Szerdahelyen, Rohoncon egy, Bozsokon két lakótorony áll. Temploma Kőszegnek, Lékának, Szerdahelynek, Bozsoknak, Rohoncnak, Miklósfalvának van, ez utóbbi erődtemplom. 

 

Íme két kép, az első az Óházról, a második a hegységről, itt a linkben található nagyobb képen be is jelöltem a képre ráférő településeket. Az Óház napsütötte falai, illetve a Szent Vid tornya is láthatók.  

 

 

  

http://indafoto.hu/poganyko/image/15100461-1eff930c

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://poganyko.blog.hu/api/trackback/id/tr134382662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

auer · http://koronus.blogspot.com/ 2012.04.21. 17:17:41

Helyileg hol játszotok irl, már ha kérdezhetek ilyet?
Szombathelyen évekig próbáltam játékost keresni, de nem sok sikerrel :)

spelljammer · http://spelljammer.blog.hu 2012.04.24. 17:44:57

Jómagam ugyan nem játszom Ars Magicát, de nagyon hangulatos lehet a játék az alapján, amit eddig olvastam.

Donatus a Jerbiton 2012.04.25. 15:57:19

Balázs!
Ugyanaz a csapat vagyunk, akik a spelljammert is játsszák Szombathelyen.
Kivéve Anariont, akit ez nem érdekel:)

auer · http://koronus.blogspot.com/ 2012.04.25. 17:53:49

Így már tiszta és érthető, kösz. olvasni érdekes, játszani én sem szeretem. :)
Csak így tovább.
süti beállítások módosítása