Pogánykő

Egy Ars Magica conventus mindennapjai a XII. századi Magyarországon.

III. Béla

2012.06.27. 11:09 Donatus a Jerbiton

III. Béla az Árpád ház egyik legtehetségesebb uralkodója volt. Róla szól ifjúkorom egyik kedvenc regénye, Fehér Tibortól az Aranyváros hercege, valamint utalásokat találhatunk róla Passuth László, a Hétszer vágott mező című könyvében is. Miatta is kezdtük 1176-ban a sagát.

Béla 1148-49 körül született II. Géza király és Eufrozina kijevi hercegnő második fiaként. 1161-ben dalmát herceg lett. 1163-ban a magyar-bizánci békeszerződés alapján Bizáncba költözött, ahol felvette az Alexiosz nevet és eljegyezték Mánuel bizánci császár lányával, Máriával.

Mánuelnek császárnak - aki Szent László unokája volt - nem volt fia, vérrokonát szánta a bizánci trónra. Ezért létrehozta részére a deszpotesz méltóságot, így Béla a császár után a második ember lett a birodalomban, aki 1165-ben hivatalosan is örökösévé nyilvánította. Ezen tisztségében részt vett a bátyja, III. István elleni 1165-67-es hadjáratban, melynek végeztével Dalmácia, korábbi birtoka (a szerződésnek megfelelően) bizánci fennhatóság alá került. Bizánci neveltetése nagyban hozzájárult Béla későbbi uralkodásának sikereihez.

1169-ben Mánuelnek fia született, ezért Bélát megfosztotta deszpotészi rangjától és elválasztotta jegyesétől. Kárpótlásul feleségül vehette Mánuel sógornőjét, a kor egyik szépségét, Chatillon Anna (Ágnes) antiochiai hercegnőt. Kis érdekesség, Anna Chatillon Rajnáldnak a lánya, azé a kalandoré, aki sokak - mind a kortársak, mind a jelenkori történészek - szerint a Jeruzsálemi Királyság bukását okozta felelőtlenségével és kalandvágyával. (Ő is megér egy bejegyzést)

1172-ben meghalt III. István, így sorban a következőként, Béla jogot formált bátyja trónjára. Hazaérkezett, bár nem várták egyöntetű lelkesedéssel. Többek között saját anyja, és Lukács esztergomi érsek (Beckett Szent Tamás diáktársa, levelezőpartnere) is öccsét, Gézát támogatta. Koronázása sem ment egyszerűen, Lukács esztergomi érsek – félve a bizánci egyház befolyásának növekedésétől – megtagadta azt, hiába szólította fel erre III. Sándor pápa. A pápa és az érsek addigi jó viszonya megromlott, végül pápai engedéllyel 1173 januárjában a kalocsai érsek végezte el a szertartást. Béla ellen öccse többször is fellázadt, hol az osztrák herceghez, hol Csehországba szökött, végül 1177-ben Béla bebörtönözte, a Gézát mindvégig támogató Eufrozina anyakirálynét elfogatta, és a Szentföldre száműzte.

Mánuel császárral a jó viszonya annak haláláig fennmaradt, Béla 1176-ban segédcsapatokat küldött a megsegítésére, de a müriokephaloni ütközetben vereséget szenvedtek az ikóniumi törököktől.

1180-ban meghalt Mánuel császár, utána Béla megszállta Dalmáciát és megvédte Zárát Velencétől. 1183-ban elfoglalta Nist és Szófiát, majd békét kötött Angelosz Izsák császárral.

1184-ben meghalt felesége, akitől hét gyermeke született. Imre 1174-ben, Margit 1175-ben, a későbbi II. András 1176-ban, Konstancia 1181-ben, egy ismeretlen nevű lány, valamint a fiatalon meghalt Salamon és István.

1186-ban házasságot kötött Capet Margittal, II. Fülöp Ágost francia király húgával, Henrik ifjabb angol király özvegyével. A menyasszony megkérésekor igazolta, hogy éves jövedelme alapján a két császár után ő Európa leggazdagabb uralkodója.

1188-ban elfoglalta Halicsot, és András herceget ültette a trónra, de 1190-ben kénytelen volt az elfoglalt területeket feladni.

1189-ben Esztergomban fogadta a keresztes hadjáratra nálunk áthaladó Barbarossa Frigyes császárt, aki Margit királyné közbenjárására elérte, hogy elengedje Géza herceget, akivel 2000 magyar fegyveres csatlakozott a hadjárathoz. Bizáncba érve a két császár közt háborús feszültség keletkezett, amit III. Béla határozott fellépése tudott csak elcsitítani.

1196. április 24-én hunyt el, a székesfehérvári bazilikában temették el. 1848-ban a bazilika romjai között királyi pár maradványait találták meg, akiket III. Bélával és első feleségével azonosítottak, és a budavári Mátyás templomba temették őket. Mostanában már megkérdőjelezik az azonosítás pontosságát. Mivel a sírban körmeneti keresztet is találtak, többen úgy vélik, a sír inkább a püspöki ranggal is bíró Könyves Kálmáné lehetett.

Béla 1181-ben elrendelte, hogy minden elé kerülő ügyet foglaljanak írásba – ez volt a magyar hivatalos írásbeliség kezdete, ugyanakkor a központi hatalom megerősítésére elrendelte a királyi kancellária felállítását, aminek feladata a központi hatalom okmányainak kezelése lett. Megerősítette a francia kultúra szellemiségét, az esztergomi királyi palotát bővítette, európai uralkodóhoz méltóvá tette.Országlása alatt keletkezett legrégebbi összefüggő magyar nyelvemlékünk, a Halotti beszéd és könyörgés, továbbá a legrégebbi magyar uralkodói jövedelem-összeírás, s a legrégebbi magyar történeti mű, a Gesta Hungarorum. A kettős kereszt ő pecsétjein tűnik fel először, használata és elterjedése is Béla király nevéhez kapcsolódik. Az ő uralkodásának idejére teszik a Szent Korona két részének egyesítését. Béla szorgalmazására került sor 1192-ben László király szentté avatására.

III. Béla címere.png

III. Béla uralkodása alatt a Magyar Királyság elismert európai nagyhatalommá fejlődött, erős, független központi irányítással. Béla következetes pápabarát egyházpolitikát folytatott, így megszerezte a főpapok támogatását az egy Lukács érsek kivételével. Erősödtek az ország nyugati kapcsolatai, többen is külföldi egyetemeken tanulhattak, köztük a híres Anonymus is. Béla telepítette le a cisztercieket az országban.

Utódja Imre lett, másik fiára, Andrásra a keresztes hadjáratra tett fogadalmát hagyta az ehhez szükséges vagyonnal. Margit lányából Bizánc császárnéja lett (róla lesz egy külön bejegyzésem, szerintem megéri), Konstanciából cseh királyné.

III. Béla unokái Szent Erzsébet és Prágai Szent Ágnes, dédunokái Szent Margit, Szent Kinga és Boldog Jolán. Ükunokája IV. (Szép) Fülöp francia király, aki felszámolta a Templomos lovagrendet.  

Képek a királyság Béla kori térképéről, az esztergomi palota feltételezett rekonstrukciójáról.

III. Béla királysága.jpg

 

 

Esztergom.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poganyko.blog.hu/api/trackback/id/tr724614205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása